På väg till jobbet i morse lyssnade jag på RixMorronZoo och de hade Johan Hedberg (Matgeek") på besök eftersom han nyss gett ut sin bok "Smör: Kärna, Bryna, Baka"
Jag blev otroligt inspirerad att prova att göra eget syrat smör!
Här finns receptet från hans blogg:
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mjölksyrat smör
- 1/2 liter grädde (40%-ig)
- 2 msk filmjölk
- Salt efter smak
- Häll grädde och filmjölk i en bunke, rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme 6-8 timmar i rumstemperatur.
- Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
- När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
- Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
- Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts. Krama det sen i händerna för att få ur lite vätska till.
- Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
- Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
- Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar