onsdag 12 februari 2014

Göra eget SMÖR!!!

På väg till jobbet i morse lyssnade jag på RixMorronZoo och de hade Johan Hedberg (Matgeek") på besök eftersom han nyss gett ut sin bok "Smör: Kärna, Bryna, Baka"

Jag blev otroligt inspirerad att prova att göra eget syrat smör!

Här finns receptet från hans blogg:

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mjölksyrat smör

  • 1/2 liter grädde (40%-ig)
  • 2 msk filmjölk
  • Salt efter smak
  1. Häll grädde och filmjölk i en bunke, rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme 6-8 timmar i rumstemperatur.
  2. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
  3. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
  4. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
  5. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts. Krama det sen i händerna för att få ur lite vätska till.
  6. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
  7. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
  8. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar