söndag 27 februari 2011

Älkgött - Långkok

Ikväll lagar jag Höstgryta ur "AIRAMS MAT"
------------------------------------
Ingredienser:
Älgkött (600g eller mer? Ta vad som får plats i grytan!)
2 starka korvar(chorizo el dyl.)
2 gula lökar
klyftorna från en hel vitlök
2 paprikor
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2-3 dl rött vin
1 krm chilipeppar
1/2-1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk timjan
1/2-1 tsk kummin
1 tsk krossad svartpeppar
3-4 lagerblad
salt
vatten
smör
rörd turkisk yoghurt

Gör så här
En anrättning att laga medan man gör något helt annat. Den sköter sig själv i tre timmar. Välj den större mängden kryddor om riktigt hetta uppskattas.

Tillagas i stekgryta på spisen.

Skala lök och vitlök. Skär köttet i stora bitar utan att putsa dem innan. Bryn i smöret. Efterbryn vitlök och gul lök i klyftor samt korven och paprikan i större bitar. Tillsätt tomat, vin och kryddorna. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda i 2 1/2 timmar utan att röra. Ta av locket och höj temperaturen så att den mesta av vätskan kokar in. Vänd innehållet mycket försiktigt så att köttet inte faller sönder i trådar.

Servera med riktigt kall och slätrörd yoghurt till gröna ärtor!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Skall göra denna gryta men undrar hur mycket älgkött du tar? Förövrigt gjorde vi din älggryta i helgen och den blev jättegod. Tack för receptet! Färjestadkocken

    SvaraRadera
  2. Kommer inte ihåg vad som står i grundreceptet men jag tar EN KÖTTBIT typ...:O)
    Har du en stor gryta får du ju plats med mer och det är ju bara att fylla på med mer ingredienser av resten - skulle tro att grunden är ca 600g kött till 4 pers?!

    SvaraRadera