söndag 27 februari 2011

KÅLPUDDING

KÅLPUDDING
8 portioner
1-1.5 kg vitkål
50 gram smör
1 kg Älgfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 gram keso
1 msk lökpulver
1 salt
1 krm vitpeppar
1 ekologisk köttbuljongtärning
5 dl vatten
Såsen:
3 dl spad från kålpuddingen
4 dl grädde
soja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175-200 grader.
Blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke(all vitkål ska få plats!)
Krydda med lökpulver, salt och vitpeppar.
Stek den strimlade vitkålen i smör i omgångar i en stekpanna .
Den ska vara mjuk och få fin färg.
Blanda ihop färssmet och den stekta kålen.
Bred ut allt jämnt i en långpanna eller två stora ugnsformar.
Koka upp vatten och blanda ut buljongtärningen.
Häll buljongen över kålpuddingen.
Det ser ut som om puddingen flyter i buljong - det kokar in.
Grädda i 175-200 graders ugn i ca 45 minuter.
Efter ca 30 minuter tar du ur 3 dl av buljongen från puddingen
(ställ sedan in puddingen ytterligare ca 15-20 minuter) och kokar ihop med grädden. Den ska reducera till ungefär hälften och kryddas med salt, vitpeppar och soja.
--------------------------------------------------------------------------
Jag glömde ta ut buljong så allt kokade in i puddingen - gjorde såsen av 3dl vatten, 1 ekologisk köttbuljongtärning och 4 dl grädde som kokade tills hälften återstod!
--------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar