söndag 29 januari 2012

Mejeriprodukter eller inte?

Fick en kommentar från Malle85:
Hej. Stämmer det att visa är känsligare vad gäller mejeriprodukter i lchf kost (så man inte går ner lika mycket i vikt som andra kanske?)
Hur mycket har du gått ner?
Kan du inte berätta lite kort o ge mej några tips?


Mejeriprodukter innehåller ju olika mycket kolhydrater - ju lägre fetthalt desto mer kolhydrater.
Smör funkar bra!

Om man sen äter tex Turkisk yoghurt, gräddfil, vispgrädde, mjölk i kaffet, ostar osv så MÅSTE man tänka på att det är produkter man kan äta ganska stor mängd av utan att bli nöjd.
Så om man tex läser på helmjölk så innehåller den 5g kolh/100g vilket är inom ramen för "tillåtet".
MEN man kan ju lätt dricka 3dl i ett glas till lunch och vips har man fått i sig 15g kolh utan att nästa märka det... Blodsockret höjs av denna mängd vid ett tillfälle och suget kommer åter efter en stund.

Äter man 200g Turkisk yoghurt av märket som finns på Lidl så får man i sig 5,6g kolh. och jag tycker inte att man står sig speciellt länge på den frukosten utan man blir sugen igen efter nån timma.

Äter man däremot en köttbit med hemgjort kryddsmör så kan man ta 100g utan att få i sig mer än 0,5g holh. och så mycket orkar inte ens jag vid ett tillfälle....

Att börja äta enligt LCHF ska ju vara enkelt och gott tycker jag!
Ingen vägning eller räkning av mat eller kolhydrater som ska räknas ut för att man ska få äta nåt "litet extra" som inom flera dieter som cirkulerat under åren.

LCHF är en livsstil och när tiden går lär man sig hur den egna kroppen fungerar och vad just du mår bäst av.
För att komma igång rekommenderar jag egentligen att man köper hem ett antal livsmedel av de som är mest "optimala" och som man inte så lätt överäter.
Tillsammans med olika kryddor fixar man olika maträtter av dessa.

Du kommer att märka att man kan äta samma mat i flera dagar för mat blir inte en sån stor del av livet
Visst ska man laga maten och äta av den men jag känner inte att det är så viktigt med variation eller att man längtar efter en viss maträtt efter som min hunger och mitt sug är nästan obefintligt.
Jag äter när min kropp känner att den behöver få nåt i sig - jag är aldrig hungrig och heller aldrig mätt utan bara NÖJD!

Sen kan man prova sig fram med livsmedel som ligger mer på gränsen och "lära sig" hur kroppen reagerar vid olika mängder.


------------------------------------------------
Grunden enligt mig:
kött – fisk – fågel – ägg
Smör – majonnäs – grädde – ev ost med hög fetthalt
Broccoli – blomkål – vitkål (kokt, stekt, ugnsgratinerad, stuvad, mos)
Kryddor
(utan glutamat och socker)


Att detta kan man kombinera massa maträtter utan en massa recept egentligen
Smaksätt smöret eller majjon, häll grädde på det mesta så man får en god sås.
Använd ingefära, vitlök, chiliflakes, spiskummin – för att få olika smaker på samma kyckling.
Använd färs till köttbullar, biffar,hamburgare, röror med olika smaker.
VÄG INTE utan ät tills du är nöjd!
Kom ihåg att inte byta ut potatis, ris och pasta mot andra grönsaker utan mot FETT
Äter du rätt är du varken hungrig eller sugen mellan målen.
Sen finns det fler bra livsmedel men om det är svårt att komma igång med ”raset” så är dessa bra!

1 kommentar:

  1. Tusen tack för ditt fina svar. Jag är glad du nämnde kryddorna. För var osäker på den biten. Men jag undrar hur d kan komma sig att så många äter finncrisp tex där är ju massa kolhydrat? Jag tog d idag. För måste ha bröd/knäcke lr liknande på morgonen. Och turkisk yoghurt lär jag inte ens prova. Sen har jag en fråga kan man ha lätta på finncrispet lchfbrödet ist för bregott som dem rekomenderar? För jag kan inte med bregott. Det e ju inte 5gram per 100 i det. Sen undrar jag hur du gör ditt beasmör? Samt recept på lchf mos? Förlåt om jag är jobbig. Mvh Malin

    SvaraRadera