Läser om skillnaden mellan ekologiskt kokosfett och Unilevers "silvriga paket" HÄR
Mitt val är glasklart!
--------------------------------------------------------
Texten nedan är lånad från sidan som Gunnar Lindgren skriver på:
Vid framställning av ert kokosfett vilka av följande behandlingar har kokosfettet varit med om?
1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?
2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?
3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?
4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur
Unilever svarar så här:
1. Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.
2. Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).
3. Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel.
Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.
4. Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.
__________________
Biofood svarar så här:
1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra.
2. Nej
3. Nej
4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar