Här kommer lite info om "mina" D-vitaminer som jag äter just nu:(hämtat från Bodystore)
På svenska breddgrader har vi lite sol på vintern och får istället förlita oss på D-vitaminkällor i kost.
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin effektivt under delar av året.
Istället får vi förlita oss på D-vitaminkällor i kosten.
Vitamin-D:
- bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
- bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
- bidrar till att bibehålla normal benstomme.
- bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
- bidrar till att bibehålla normala tänder.
- bidrar till immunsystemets normala funktion.
- har en roll i celldelningsprocessen.
D-vitaminrika livsmedel
Livsmedel som är rika på D.vitamin är bl.a:
- Fet fisk
- Äggula
- Naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter
- Vegetarisk kost är generellt fattigare på D-vitamin, men det finns D-vitamin i kantarell och trattkantarell (låt dem torka i solen så ökar mängden).
D3-vitamin från Holistic innehåller D3 vitamin utvunnen ur fett från fårull.
Dosering: 1 kapsel varannan dag eller enligt läkares rekomendation. Tas i samband med måltid. Rekomenderad dos bör ej överskridas.
Förvaring: Torrt och utom räckhåll för barn.
Kosttillskott kan ej ersätta en varierad kost och är ej till för att bota sjukdomar.
Innehåll: Fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), D3 (kolekalciferol). Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa från träd.
En kapsel innehåller 125 microgram (5000IE)
RDI: 2500%
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar