Mozzarellagratäng 4-6p
(ca 33g kolhydrater i hela anrättningen - beror på vilka märken du valt på livsmedlen...)
Tomatsås:
3 skalade och hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400gr)
1 tsk torkad timjan eller oregano
1 tsk salt, svart- eller vitpeppar
Dessutom behövs:
2 stora äggplantor (auberginer) c:a 500 g tillsammans
1-2 tsk salt
olivolja
2 påsar Mozzarella
100g röd pesto (tex Coop 6,5g kolh/100g)
ca 50 g nyriven parmesan.
Tomatsåsen:
Hetta upp olja i en kastrull
Lägg i hackad vitlök och fräs den lätt.
Tillsätt tomaterna, smula över oregano eller timjan.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Koka upp och låt sedan det hela koka i c:a 5 min tills såsen blir lite tjock.
Ställ åt sidan.
Gör sedan så här:
Tvätta och skala äggplantorna med en potatisskalare.
Skär dem i ½ cm-tjocka skivor.
Bred ut skivorna i ett durkslag och strö över salt.
Saltet drar lite vätska ur äggplantan, så ställ det hela att rinna av 30 min eller mer.
Torka sedan av saltet lite lagom slarvigt med hushållspapper och stek skivorna i smör i stekpanna.
Ta fram en stor ugnsfast form, smörj den lätt med lite smör.
Bred ut det allra mesta av tomatsåsen men spara lite till dekor.
Varva äggplanteskivorna med skivad mozzarellaost ovanpå tomatröran.
Ringla sedan över peston och klicka över resterande tomatsås.
Strö till sist över färskriven parmesan.
Grädda i 190°–200° ca 30 min.
Servera varm eller kall till kött eller kyckling - mums till grillat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar