tisdag 19 februari 2013

LCHF: Räkpaj & Lindas gryta

Här kommer recepten från igår:
Doktorns förunderligt goda räkpaj 4-6 port

Pajskal:
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

"Stuvningen":
500 g räkor (Jag hade två avrunna burkar...ca 340g)
150-200 g räkost
1 dl creme fraiche
2-3 msk pressad citronsaft
hackad dill
nymald peppar
2 dl riven ost

Tillagas på spis och i ugn 225 grader.


Smält smöret i pajformen i ugn. Vispa hastigt ihop äggen & grädden med en gaffel och grädda till torr yta med ordentligt färg.

Smält räkosten tillsammans med CF och citron i en tjockbottnad kastrull.
Lyft kastrullen från värmen och rör ned räkorna. Krydda.
Fördela röran på botten av pajskalet och strö osten över.
Grädda till gyllenbrun yta.
Vänta minst 15 minuter innan det ska serveras så att innehållet hinner stanna en aning.

Jättegod som lunch eller kvällsmat eller frukost... :O)

---------------------------------------
Lindas Gryta ("Snabbvarianten")


Lägg skivat kött i en ugnssäker form
(av älg eller tex. kotlett av gris)

Blanda ihop ca 2dl creme fraiche, 4dl grädde, 1msk soja, lökpulver, franska örter, salt och peppar.
In i ugnen 200grader i 30-60min beroende på köttkvalite.

Köttet blir mört och såsen är himmelskt god!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar