söndag 30 juni 2013

LCHF: Grillat är godast - TILLBEHÖREN!

Marinerade morötter
Om man kan äta morötter utan att trigga sitt socker sug så rekommenderar jag detta tillbehör!

Skala, skiva och koka fyra morötter
i vatten tills de blir lagom mjuka - det ska fortfarande vara tuggmotstånd... Häll av vattnet och låt ånga av.

Under tiden gör man en marinad av:
0,25 dl Äppelcidervinäger
0,75 dl Olivolja
2 hackade Vitlöksklyftor
en knivsudd hackad färsk Ingefära
1 msk Persilja
Svart peppar & Salt efter smak

Lägg i morötterna och låt det dra en stund.
Gott både ljummen och kall!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Mozzarellagratäng 4-6p
(ca 33g kolhydrater i hela anrättningen - beror på vilka märken du valt på livsmedlen...)

Tomatsås:
3 skalade och hackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400gr)
1 tsk torkad timjan eller oregano
1 tsk salt, svart- eller vitpeppar
 
Dessutom behövs:
2 stora äggplantor (auberginer) c:a 500 g tillsammans
1-2 tsk salt
olivolja
2 påsar Mozzarella
100g röd pesto (tex Coop 6,5g kolh/100g)
ca 50 g nyriven parmesan.

Tomatsåsen:
Hetta upp olja i en kastrull
Lägg i hackad vitlök och fräs den lätt.
Tillsätt tomaterna, smula över oregano eller timjan.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Koka upp och låt sedan det hela koka i c:a 5 min tills såsen blir lite tjock.
Ställ åt sidan.

Gör sedan så här:
Tvätta och skala äggplantorna med en potatisskalare.
Skär dem i ½ cm-tjocka skivor.
Bred ut skivorna i ett durkslag och strö över salt.
Saltet drar lite vätska ur äggplantan, så ställ det hela att rinna av 30 min eller mer.
Torka sedan av saltet lite lagom slarvigt med hushållspapper och stek skivorna i smör i stekpanna.
Ta fram en stor ugnsfast form, smörj den lätt med lite smör.
Bred ut det allra mesta av tomatsåsen men spara lite till dekor.
Varva äggplanteskivorna med skivad mozzarellaost ovanpå tomatröran.
Ringla sedan över peston och klicka över resterande tomatsås.
Strö till sist över färskriven parmesan.

Grädda i 190°–200° ca 30 min.

Servera varm eller kall till kött eller kyckling - mums till grillat!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Pizzasallad


1½ liter fint strimlad vitkål
Lite strimlad purjolök eller gul lök
½ dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
salt & grovmalen svartpeppar efter smak
Ställ i kylen ett par timmar före servering!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMAKRIK OSTSALLAD (istället för potatissallad)

5msk majonnäs
2dl creme fr. 34%
2msk vinäger
2msk olivolja
1msk dijonsenap
3 pressade vitlöksklyftor
½dl hackad dill
1tsk salt
1tsk salladskrydda(Santa Maria)


Blanda ihop detta till dressing och vänd ner följande:
200g sparris på burk delade i bitar
tärnad ost 28% fett
en burk skivade champinjoner

Rör ihop allt och låt stå i kylskåpet en stund innan servering
Lägg i önskad mängd ost så att "salladen" får en bra konsistens

Servera istället för potatissallad som tillbehör till kött eller fågel - gärna grillat!
(ca 25g kolh/i hela salladen beroende på vilken ost man använder)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VITKÅLSGRATÄNG
 
Strimla VITKÅLRiv några MORÖTTER grovt
Riv OST
Strimla PURJOLÖK eller GUL LÖK
½ burk I love ECO CHUNKY SALSA från Ica (5g kolh/100g)
Blanda allt i en ugnssäger form.
På med SALT & PEPPAR och GRÄDDE till 2/3 ( inte så det täcker alltså)
In i ugnen 200grader tills med mjuknat
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
UGNSROSTADE GRÖNSAKER
 
Dela valfria grönsaker(tex paprika, broccoli, morötter, champinjoner, palsternacka mm)
och lägg i en form i ugnen.
Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt.
Rosta på 220grader tills grönsakerna fått fin färg.
 
Smaken av grönsakerna är tillräcklig men variera med hackad vitlök, chiliflakes, riven ingefära, färsk dragon osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar