lördag 4 januari 2014

Skärpning med matintaget!

Man kan ju alltid börja med att läsa SINA EGNA TIPS från gamla inlägg... ;0)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Här nedan kommer lite tips på vad som är bra att ha hemma!

I mitt KYLSKÅP:
Ägg - Smör - Grädde - Creme fr - Majonnäs - Ost - Brieost - Philadelpiaost - Salami - Bacon - Avocado - Dijonsenap - Vitkål - Gul Lök - Röd Lök - Vitlök - Ingefära - Citron - Oliver - Morötter (!)

I min FRYS:
Älgkött - Kyckling - Fisk - Broccoli - Blomkål - Ärtor(!) - Hallon - Blåbär - Dill - Persilja

I mitt SKAFFERI:
Zoegakaffe - Vaniljpulver - Linfrön - Sesamfrön - Mandelmjöl - Kokosmjöl -  Kokos - Fiberhusk - 86% Choklad - Valnötter - Kokosolja - Olivolja - Rapsolja - Vinäger - Chiliflakes - Dragon - Spiskummin - Havssalt - Svart & Vitpeppar

Dessa livsmedel skulle jag kunna leva på men det är roligt att köpa hem andra smaker ibland oxå men detta är som sagt var GRUNDEN i min MATLAGNING!
(+ att jag försöker köpa färska grönsaker när det är säsong!!!)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Hur en matdag kan se ut:
Min filosofi är att äta när jag behöver!

BRUNCH - MIDDAG
Min form av PERIODISK FASTA:
Jag äter mitt första mål kl.12 på jobbet: "frukost eller lunch"(Brunch)
Vid 19.00 äter jag middag - ev nån ostskiva eller salami till kaffet under dagen.
Maten äts alltså under ca 8 timmar - när man lägger dessa timmar väljer man själv!

Men så här har det även sett ut tidigare:

FRUKOST – LUNCH/MIDDAG – ”KVÄLLSFIKA”
En vanlig dag på jobbet. Frukost vid 8 – lunch med barnen vid 11.45 – nått kallskuret senare på kvällen
Jag är egentligen inte upplagd för mat 4 timmar efter frukost men det är svårt att välja en annan tidpunkt att äta när man jobbar på en förskola. Ofta äter jag mitt huvudmål där och är inte så sugen senare men behöver ändå något innan dagen är slut.

FRUKOST – LUNCH – MIDDAG
Är jag pigg äter jag frukost hemma vid 6 – lite lätt lunch på jobbet – middag på kvällen vid åtta kanske

FRUKOST – MIDDAG
Äter jag en stor frukost hemma vid 9(om jag är ledig) räcker det ofta med middag nån gång vid 17…

FRUKOST – FIKA – MIDDAG
Om kroppen önskar mer brukar jag lägga in lite gott till kaffet mitt emellan och då blir middagen senare…

Men mottot är: ÄT NÄR DU BEHÖVER DET och SLUTA NÄR DU KÄNNER DIG NÖJD! 

---------------------------------------------------------------------------------------------
Vad jag äter:
Här följer en förklaring till de olika måltiderna ovan – jag äter alltså inte alla varje dag!!!
Jag tror att den som byter ut en ”traditionell” dags mat (frukost – fika – lunch – mellanmål – middag – kvällsmat) mot dito Lchf-vänliga mål äter alldeles för fettsnålt!!!
Man orkar inte äta så många mål mat om man äter tillräckligt med fett…

FRUKOST(eller Brunch):
2 ägg – stekta eller som äggröra
½ paket bacon + majonnäs
ELLER:
2 mosade kokta ägg blandat med smält smör och tex tonfisk eller nån bit matjes + dill
Utökad: tex Avocado & vitlöksost
ELLER:
Magic bullet Coffe: en balja kaffe, en matsked kokosolja och 25g smör - mixa med stavmixer tills det blir krämigt - mättar länge!!!

MIDDAG:
Kött eller fågel (Här serveras mest Älgkött, Kyckling, Tjäder, Orre, ”hemgris” och ibland ”hemfisk” – magert kött som behöver extra fett!)
Fett i form av smör, gräddsås och/eller creme fr
Lite grönsaker ovan jord

LUNCH(eller Brunch):
Som ovan men mindre portion…
Eller som nedan om det är helg eller semester…

KVÄLLSFIKA:
Ofta kall mat – tex: salami, skinka, räkor, avocado, brie, mozarella, oliver i en salig röra!

FIKA:
Serveras vanligen till en balja kaffe!
Ostrullar med smör i, salami & Brieost, Skinkrullar med pepparrotsost
….eller ibland nåt mer ”fika-likt”:
Ostkaka på keso med färska bär, Keso a´la Malta, bär med vispad grädde
Ovanstående är ganska mättande och blir istället för ett annat mål tex mitt på dagen eller som kvällsmat! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar